Dr. Estók Bertalanné Olivia honlapja

Élményeim...

Nyírbátori kirándulásunk. 2014.10. 04.

Minorita templom

nyirbatori_min._templom.jpg

A templom a kenyérmezei csata után épült, 1480-as években. Báthori István hadvezér nem a maga javára fordította a kincseket, hanem két templom építésébe kezdett. Sok-sok csapás érte a templomot, rablás, tűzvész, földrengés, azonban Kelemen Diák minorita szerzetes 1717-ben gróf Károlyi Sándor anyagi támogatásával, helyreállítását megkezdi. 1725-ben szentelik fel a templomot.

nyirbator_min._templom_fobej..jpg

A nyugati oldalon található a gótikus bejárat A templom egyhajós, keleti apszisa nyolcszögletű. 

2010-2011-ben a templomot felújították a "Hit és egészség" uniós program segítségével.

nyirbatormin_temp.belso.jpg

Templombelső.

A templom oltárai 1729 és 1731 között kerültek a templomba. A főoltár és a két mellékoltár Lőcsén, a Krucsay oltár Eperjesen készült.

nyirbator_passio_oltar.jpg

Krucsay oltár

Őszintén szólva sajnálom, hogy az oltár neve Krucsay oltár néven tudatosult az emberekben, sokkal méltóbb lenne  Passió oltárnak nevezni. Rendkívül intelligens megoldásnak tartottam Kelemen Diák beszédét Krucsay temetésén. Nem olvasta fejére a bűneit, hanem egyik imáját idézte.

"...megvallom szóval, szándékkal, cselekedettel véghezvitt gonoszságaimat...Uram Jézus, szent véred hullásáért, keserves kínszenvedéseidért bocsásd meg énnekem minden bűnömet."

Bűnös ember volt Krucsay, kétszer ítéltette halálra feleségét megcsalásért, először megbocsájtott, másodszor csellel és félrevezetett papi segédlettel kicsalogatta a kolostorból. A kivégzést Kisvárdán hajtották végre a várban. A lefejezés után 3 hónapra megnősült, az új feleség 23 éves volt, Krucsay 51...Mindkettőt Borbálának hívták..(Akit érdekelnek a részletek és Krucsay végrendelete, a Minorita templom kitűnő honlapján megtalálható)http://minoritatemplom.uw.hu/fooldal.html

 

nyirbator_krucsay_oltar_felso_resze.jpg

A Bal oldalon láthatjuk Jézust térdelve, amint imádkozik a Getszemáni kertben, majd az ostorozás és a töviskoszorú felhelyezése következik. Jobb oldalon Jézus kigúnyolása, alatta Cirenei Simon, aki segít a kereszt vitelében. Középen Jézus a kereszten, mellette balra édesanyja, jobbra a kedves tanítvány János áll. Az oltár oldalán egy domborművan faragva, Jézus a pokol tornácán. A keresztrefeszítés alatt Jézus a sírban. (felső kép) Az oltár legmagasabb pontján a feltámadt Jézust csodálhatjuk meg. 

jezus_a_keresztfan.jpg

***

nyirbator_ecce_homo.jpg

Ecce homo

Pilátus római helytartó a nép elé vezetteti a megostorozott és töviskoronával megcsúfított Jézust, rámutatva: Íme az ember! Ecce homo. A nép Barabás elengedését választja az ártatlan Jézus helyett. Fájdalom, de beletörődés látszik Jézus tekintetében.

***

nyirbator_szent_anna_oltar.jpg

Szent Anna oltár

Szent Anna tanítja imádkozni Máriát. Balra szent András, jobbra szent Sebestyén (a kegyetlen Diokleciánusz testőre)nyilakkal a testében. Fölöttük Assisi szent Klára. Az oltár készíttetője gróf Pexa Imre, aki az oltár alatti kriptában alussza örök álmát.

***

nyirbator_min_foolt..jpg

Főoltár

A főoltár legmagasabb pontján Mihály főangyal kivont karddal, taposva a sátánon, jelzi, hogy legyőzte a sátánt.. Jó lenne, ha vissza-visszatérne hozzánk Mihály főangyal, mert a sátán ma is munkálkodik közöttünk...

***

nyirbator_min_st._peter_es_pal.jpg

Főoltár. (12 m magas) Bal oldalon Szent Péter, jobb oldalon Szent Pál szobra, középen Assisi szent Ferenc stigmatizációja látható. (1224-ben az Alverna hegyén imádkozva kapja meg a stigmákat)  

nyirbator_min_pocsi_o..jpg

A Pócsi oltár

***

nyirbator_min._pieta.jpg

Pieta

A szó fájdalmat jelent, azt a kibírhatatlan fájdalmat, amikor Jézus testét leemelik a keresztről és az édesanyja ölébe helyezik.

A második szinten a festmény Páduai szent Antalt ábrázolja, amint az imakönyvén megjelent a kis Jézus. Balra szent Imre herceg, jobbra szent László. Az oltár tetején szent József, az egyház védőszentje.Az oltár megálmodója Jósa István az oltár alatti kriptában van eltemetve.

***

nyirbator_min._pieta_2.jpg

Pieta oltár érdekessége, hogy a Pieta szobrot egyetlen fából faragta a mester. Jobbra szent István királyunk, balra szent István, az egyház első vértanúja. 

***

 

nyirbator_re._templ..jpg

Nyírbátori Református templom. A templomot Báthori István Erdély vajdája építtette a kenyérmezei csata után. A csata előtt így imádkozott: "Istenem, ha ezt a csatát megnyerhetném, két templomot építek Neked Bátorban" A temlom 1484-1511-ig épült gótikus stílusban. Mellette látjuk az 1640-ben épült fa harangtornyot, amely az eperjesi Wierd György harangját őrzi.

nyirbator_ref_templ._belso.jpg

Nyírbátor. Református templombelső. 44 méter hosszú, 12 méter széles és 20 méter magas. Az építész úgy tervezte meg a templomot, hogy magassága miatt az ég felé irányítsa  tekintetünket, az ablakokat pedig úgy, hogy a nap minden napszakban bevilágítsa a templomot, a fény felé fordítsa tekintetünket.

nyirbator_ref._t_orgona.jpg

Nyírbátor. Református templom orgonája. Az ablakok felső csúcsívében bibliai szimbólumok láthatók: életfa, kígyó, virág, keresztelés vízcseppje, Szentlélek lángnyelve, Szentháromság jelképe.

dscn1422.jpg

A Báthoriak címerállata a sárkány..

***

Történelmi sétány

nyirbator_bathori_eskuvo.jpg

Ecsedi Báthori György és Somlyai Báthori Anna házasságkötése 1550-ben.

dscn1433.jpg

György szeme Anna tekintetét keresi...

bathori_anna.jpg

Báthori Anna  szomorú, látszólag sem örül ennek a házasságnak

szentvet_legenda_eloben....jpg

Szentvér legenda

nyirbator_sarkany.jpg

A falból előtört a sárkány...

dsc_0023.jpg

*** 

 

dsc_0071.jpg

Báthori Várkastély és Panoptikum, ahol életre kelnek a történelmi személyiségek. 45 életnagyságú figurát csodálhatunk meg 5 képben. 

dsc_0088.jpg

Báthori vacsora

 

m.o.domborzati_terkepe.jpg

Báthori Erzsébet  

**bathori_erzsebet_2.jpg*

Báthori Erzsébet vádlói, háttérben az átlátszó függöny mögött a vérfürdő jelenet

 bathori_erzsebet_vadloi_verfurdo.jpg

*** 

 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 73
Tegnapi: 211
Heti: 530
Havi: 4 009
Össz.: 2 545 936

Látogatottság növelés
Oldal: Nyírbátor 2014
Dr. Estók Bertalanné Olivia honlapja - © 2008 - 2024 - esolivia.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »