Dr. Estók Bertalanné Olivia honlapja

Élményeim...

London, Windsor, Reading...

hazaindulas.jpg

2011 május 11-én, testvérem és keresztlányom meghívására indultam ezzel a géppel Angliába, hogy egy hetet eltöltsek a vendégszeretetükben, és megismerkedjek három város nevezetességeivel... 

big_ben_es_en.jpg

A Parlament gótikus stílusú épületét (Hauses of Parlament) Charles Barry és August Pugin tervezte az 1830-as években. Hossza 280 m, több mint ezer terme van, 11 udvara, 100 lépcsője, területe 3,8 hektárt foglal el. Az Óra-torony (Clock Tower) 97,5 m magas,  az óra számlapja 7 m széles, a percmutató 4,3 m. Az órákat a 13,5 tonnás harang, a Big Ben üti, Sir Benjamin Hallról nevezték el.

viktoria_torony.jpg

Viktória torony

A Viktória torony102,5 m magas 23 m széles. Amikor a parlament ülésezik, kitűzik a zászlót, éjjel pedig kivilágítják.

***

Westminster Abbey

A Westminster Abbey a Parlamenttel szemben helyezkedik el, az UNESCO világörökség része, az angol történelem koronázó temploma. Az angol gótika legszebb alkotását III. Henrik a XIV.-XV.században, az apátság elődjét pedig Hitvalló Edward a XI. században építtette. A világon sehol sem található ehhez hasonló templom, ami ennyi funkcióval rendelkezik. Apátság, katedrális, koronázó templom, anglikán egyház székhelye, költők, művészek, politikusok egyházi személyek temetkezési helye stb. Több, mint 3300 személy talált örök nyugodalmat ebben az épületben, nemcsak hírességek, hanem  háborús áldozatok, ismeretlen katonák is. Művészeti értékei, festmények, szobrok mind-mind csodálatra méltóak, mesterművek.

westm._abbey.jpg

A képen az északi kereszthajó felőli bejáratot látjuk. A középkorban ez volt a főbejárat. A három oromfalas kapubélletet Gilbert Scott építette.

***

VII. Henrik kápolnája

vii._henrik_kapolnaja.jpg

A VII. Henrik kápona építészeti szépségét csak a windsori Szt. György kápolna, közelíti meg. A legyezőboltozata különleges, még nem láttam ily szépen megkomponált kupolát. 1502-1520 között épült. Jobb és bal oldalon tölgyfából faragott padok láthatók. A főhajó közepén aranyozott fehér márvány oltár áll, amit egy 1480-körül keletkezett festmény díszít, Madonna a gyermekkel.

 ***

A Nagy kerengő (Great Cloisters)

westm_abbey_kerengo.jpg

A Westminster Abbey kerengője, melynek oszlopos tornácáról jobbra az Abbey két tornyát látjuk, és a szépen ápolt kolostorkertet.

***

Költők sarka (Poet's Corner)

koltok_sarka.jpg

Éppen itt jártunk a testvéremmel, amikor a hangszóró közös imára figyelmeztetett. Minden órában a látogatók megállnak, a katedrális elcsendesedik, és mindenki a maga nyelvén elmond egy imát. Ez abban a hatalmas templomban nagyon felemelő érzés volt.

***

Ismeretlen katona sírja (The Grave of the Unknown Warrior)

ismeretlen_katona_sirja.jpg

Ez az egyetlen sírkő, amelyre senki sem léphet , még a királynő sem. Egyébként a főhajóban ahol járunk, a márványlapok alatt hírességek  alusszák örök álmukat. Windsorban VIII Henrik és Jane Seymour sírkövéről el kellett küldeni a gyerekeket, hogy meg tudjuk nézni.

agi_es_agicadscn0080.jpg

Testvérem és keresztányom a Trafalgar téren. (Trafalgar Square ) A teret 1838-ban tervezte Sir Charles Barry. Nelson 1805-ös Napóleon elleni győzelmének (Spanyolország partjainál, Trafalgar-fok) tiszteletére nevezték el.

nelsondscn0088.jpg

Nelson emlékműve a Trafalgar téren 

Nelson (1758-1805) a Trafalgar-foknál halálos sebet kapott. Jobb szemére vak volt, (Korzikán) Santa Cruzban amputálták a a jobb karját. Emlékműve a téren 50 m magas, Nelson szobra 3,6 m magas, és 4 bronzból készült oroszlán őrzi.

***

 

national_gallery.jpg

National Gallery

A Nemzeti Galéria gondolata az angol parlamentben 1824-ben merült fel, amikor 60.000 fontért megvásárolta John Julius Angerstein 38 képből álló gyűjteményét. A festményeket kiállították az üzletember Pall Mall-i házában. A jelenlegi Nezeti Galéria klasszicista stílusú, kupolás épületét William Wilkins tervezte, 1838-tól funkcionál, a Sainsbury-szárny bővítmény Robert Venturi amerikai építész munkája. 1991-ben nyílt meg. A nemzeti Galériában a legnagyobb festők munkái a XIII. századtól a XX. századig tekinthetők meg.

A Múzeum gyöngyszeme: Leonardo da Vinci: Sziklás Madonna

leonardo_madonna-of-the-rocks.jpg 

***

traf._ter_korny.jpg

A Trafalgar tér közelében...

***

szt._pal_k..jpg

Szent Pál Katedrális 

A Szent Pál Katedrális (St. Paul's Cathedral) Európa 5. legnagyobb temploma, 1675-1710-ig építette Sir Christopher Wren. Hossza 157 m, 70 m széles, a kereszthajónál, magassága 111m, területe 8120 m2.

szent_pal_fohajo.jpg

A Suttogó Galériáról (Whispering Gallery) 30 m magasból fotóztam a főhajót. A kupola átmérője 31 m. A suttogást csak akkor lehet hallani, ha üres a katedrális és a galérián sincs senki.

 

london_szeme.jpg

London Eye (London szeme)

A világon a legnagyobb óriáskerék, amely egyben kilátó is. 135 méter magas, 32 kapszulában 25-25 ember utazik A 32 kapszula London kerületeinek számát jelképezi. Egyenként 10 tonna, és fél óra alatt jár körbe. Szerintem úgy nem illik ide, mint Róma központjába a Viktor Emánuel emlékmű.

 

***********************************

Windsor

winds.jpg

Windsor

windsor_0.jpg

Windsori kastély egyik terme...

A világ legnagyobb kastélya, amit ma is használnak, területe 45.000 m2. Anglia 20 leglátogatottabb helye közé tartozik. 9 évszázada az uralkodók rezidenciája.

windsor_leonardo_gr.jpg

Leonardo da Vinci grafikái

windsor_2.jpg

Windsor, fegyverterem

windsor_4.jpg

 ***

windsor_3.jpg

***

szt._gyorgy_kapolna.jpg

 

Windsor Szent György kápolna

******************

Reading

Reading Berkshire megyében található, Londontól 66 km-re, nyugatra.Szép, tiszta, rendezett város.Fontos ipari és kereskedelmi központ Dél-Angliában.

reading_folyo.jpg

***

reading_varoshaza.jpg

Reading, Városháza

***

reading_forbury_garden.jpg

Reading, Forbury Garden

***

reading_st._mary_the_virgin_minster.jpg

Reading Minster of St. Mary the Virgin

***

reading_munster_1.jpg

St. Mary the Virgin 

*** 

reding_munster_2.jpg

***

r._szokokut.jpg

***

lud_etetes.jpg

 

 ***Weblap látogatottság számláló:

Mai: 44
Tegnapi: 211
Heti: 501
Havi: 3 980
Össz.: 2 545 907

Látogatottság növelés
Oldal: London, Windsor, Reading...
Dr. Estók Bertalanné Olivia honlapja - © 2008 - 2024 - esolivia.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »