Dr. Estók Bertalanné Olivia honlapja

Élményeim...

Párizs dióhéjban 2012 október

 luxembourg_kert_noi_szobordsc_0015.jpg

 

"Párisba tegnap beszökött az Ősz.

Szent Mihály útján suhant nesztelen,

Kánikulában, halk lombok alatt

S találkozott velem"

 Az ismeretlen táj vagy város szépsége mindig örömre hangol. Boldoggá tesz az is, amikor heteket, néha hónapokat készülök egy-egy útra. A fotózás is örömet okoz, visszanézve az élmények megsokszorozódnak. A leírásban összegződik az élmény, és nem törlődnek a részletek sem. Az élményeket megosztani a családdal, barátokkal tartalmas esemény, tartalmas együttlét, amiből a kis unokáink is épülnek. Koromnál fogva is ott tartok, hogy a tárgyak elvesztették értékeiket, amit pénzzel meg lehet vásárolni, az potom, olcsó. Mire képesek az emberek a hatalomért, a pénzért? Közben nem veszik észre a porban tisztálkodó verebet, a park virágait, a jó levegőt a hegyekben, a szép épületeket, templomokat.. Hálás vagyok Istennek, hogy én ezeket értékelem, utaimat megtehettem, élveztem minden nevezetesség szépségét. Sorrendbe raktam utazási céljaimat, Párizs meglátogatásával minden teljesült, amire vágytam.

Képek

notre_dame_dsc_0092.jpg

 

  Notre-Dame homlokzata. Az Ile de la Cité-n a Szajna partján, Párizs szívében fekszik a francia gótika egyik legszebb, 5 hajós temploma. Alapkövét 1163-ban III. Sándor pápa fektette le, közel 160 évig építették. Többször újra kellett építeni az elszenvedett károk miatt.  A rózsaablak alatt az ótestamentum királyai és prófétái láthatók. Az ikertornyok 69 m magasak, a csúcsos torony 90 m, le Duc építész munkája.

 

notre_dame_vegitelet_kapuja.jpg

Notre-Dame végitélet kapuja

A hármas portál közül a középső a Végitélet kapuja. A bal oldalon a Szűz Mária portál, a jobb oldalon a Szent Anna portál látható. A Végitélet kapuját középen Krisztus, a 12 apostol, az angyalok kisérte üdvözültek és a pokolra jutottak, az okos és balga szűzek alakjai díszítik.

.

rozsaablak._notre-dame.jpg

A homlokzati rózsaablak átmérője 13 m. megcsodálhatjuk "Miasszonyunkat" a kisdeddel a kezében, mellette két védelmező, térdeplő angyal. A rózsaablak a fénykoszorút is jelképezi Mária körül. (Viollet le Duc alkotása.)

***

notre_-dame_ablaka.jpg

Notre-Dame üvegablaka 

***notre_dame_reszlet.jpg

Notre-Dame

***

notre_dame_dsc_0094.jpg

Notre-Dame egy szajnai sétahajóról fotózva. Nem dől el a torony, nem kell félni... A csúcsos torony, amelyet szintén Viollet le Duc épített, 90 méter magas.

notre-dame_utolso_vacsora_2.jpg

Notre-Dame: Utolsó vacsora. A kép rossz, de nekem nagyon kedves, hiszen az utolsó vacsora fotókat gyűjtöm...

louvre_en.jpg

A Louvre piramisa, ami nem nyerte el a tetszésemet,(ezért fordítok hátat)nem illik a gyönyörű épületegyüttes udvarára, Ieoh Ming Pei kínai építész tervezte. 20,6 m magas, 35 m oldalszélessége, 603 rombusz és 70 háromszög alakú üveglapból áll. Direkt ennek a tisztítására terveztek egy gépet, amit láthattunk, kívül sétált önállóan és takarított. 

louvredsc_0150.jpg

A Louvre csodaszép épületének bejárata.

A Louvre épülete a középkorban erőd volt, Versailles előtt a francia királyok palotája, a 17. században művészek lakták, 1793-tól múzeum, a világ legnagyobb és leglátogatottabb múzeumainak egyike. 2013-ban lesz 220 éves. A Szajna és a Rue Rivoli között terül el. 3 szárnya van: Denon, Richelieu,Sully. Talán két hét kellene, hogy megtekintsünk minden kincset a 35.000 körüli gyűjteményből.

 

A Louvre kincsei. Top 1 2 3...(nálam)

amor_es_psyche_louvre.jpg

Antonio Canova (1757-1822) Amor és Psyche

Az ókori mese szerint Psyche, egy király legkisebbik lánya olyan szép volt, hogy Aphroditéhez hasonlították. Aphrodite hiúságának következtében rendkívül féltékeny lett rá, ezért elküldte Amort, hogy gerjessze szerelemre egy rút férfi iránt. Amor, amikor meglátta Psychét, ő maga szerelmesedett bele, elcsábította és együtt éltek egy pazar palotában. Amor megtiltotta Psychének, hogy face to face lássa, csak sötétedés után jelent meg és mielőtt kivilágosodott, már el is tűnt. Psyché nővérei rávették arra, hogy ölje meg kedvesét, mert biztosan rútsága miatt nem engedi megnézni. Így is történt, amikor Ámor elaludt, Psyché elővette a kést és szúrni akart, de akkor látta, hogy mily csodálatos, tökéletes férfi fekszik mellette, ő is szerelemre lobbant. A lámpából kihulló olajcsepp felébresztette Ámort, aki ezért elhagyta kedvesét. Sokat bolyongva kereste kedvesét, míg végül Aphroditéhez tévedt be. Aphrodité három nehéz, szinte teljesíthetetlen feladatot bízott rá. A harmadik feladat az volt, hogy Perszephoné istennőtől, az alvilágból egy szelencében arcfestéket kellett hoznia, anélkül, hogy kinyitná. Psyché nagyon kíváncsi volt a tartalmára, kinyitotta és halálos álomba szenderült. Amor meghatódott a lány hűségén és bátorságán, és Zeusz isten segítségével visszahozta az életbe. Ezt a jelenetet ábrázolja Canova, a lélek (Psyche) és a szerelem (Amor) egyesülését. 

 

amor_es_psyche_louvre_2.jpg

Csodálatos történet vége megelevenedik a szoborban.. Michelangelo Pietá szobra után ez a szobor a kedvencem, szerintem mindkettő a szobrászművészet csúcsa...

***

miloi_venusz_2.jpg

Milói Venus. Milosz szigetén találták meg ezt a szobrot 1820-ban. Kora több, mint 2000 év. Aphrodité istennőt vélik felfedezni benne.

***

szamotrakei_nike.jpg

 Szamothrakéi Niké, ez a gyönyörű női alak egy hajó orrában állt valamikor, (i.e.3-2.sz. körül). A kecses szobor egy Rodosznál aratott tengeri győzelem emlékére készült.

***

mona_lisa_louvre.jpg

 

Szerencséjük volt a franciáknak, hogy a Mona Lisa volt Leonardo kedvenc képe, ezért mindenhová magával vitte. 1516-ban I. Ferenc meghívta Leonardo-t Franciaországba. A Loire völgyében lévő Amboise kastélyban halt meg 3 évvel később, így e gyönyörű festmény a franciáknál maradt, a Luvre legtöbbet látogatott és fotózott festménye lett. Nincs ember, aki ezt a képet kihagyná a múzeumlátogatás során.

***

louvre_sziklas_madonna_624.jpg

Leonardo da Vinci: Sziklás Madonna. A másik Sziklás Madonnát Londonban a National Galleryben láttam; a múzeumok féltett kincsei..

szerelmeskedes_elott_utan_kozben....jpg

Csodaszép szobrok a földszinti galériában

***

coustou_la_seine_et_la_marne.jpg

Coustoau: La Seine et Marne

***

pantheondsc_0100.jpg

Pantheon

XV. Lajos építtette hálából Szt. Genovéva tiszteletére, mert hozzá imádkozott, amikor beteg volt, és segített neki felgyógyulni betegségéből. JACQUES GERMAIN SUFFLOT tervezte, építészetileg páratlan megoldású épület. Híres emberek nyughelyeit látogattuk meg. Itt alussza örök álmát: Voltaire, Rousseau, Mirabeau, Zola, Dumas, Marie és Pierre Curie, Gambetta.

***

pantheondsc_0104.jpg

Pantheon a "hálás nemzet szentélye." Méretei 110 m hosszú, 82 m széles, magassága 82 m. 22 korintoszi  oszlop díszíti a homlokzatot, 20 m magasak.

 

pantheondsc_0105.jpg

Foucault-inga

Jean Foucault (1819-1868) A Pantheon kupolájába felfüggesztett ingával bebizonyította azt, hogy a Föld forog a tengelye körül.Az inga lengésének síkja minden órában 11°-ot elfordul a talajhoz viszonyítva.

***

saint_germain_lauxerrois.jpg

A Saint-Germain l'Auxerrois templom

Ennek a szép templomnak a helyén táborozott i.sz. e. 54-ben Labienus, Julius Caesar hadvezére. Ez a Louvre temploma, a francia királyok plébániatemploma. Az 1900-as években építették mellé a neogótikus, 40 m magas őrtornyot.1572-ben ennek a templomnak a harangja adta a jelt Szt. Bertalan éjszakáján a hugenották lemészárlására.

***

 

szt_mihaly_ut.jpg 

Szent Mihály utca

baby_es_en_szt._mihaly_ut.jpg

A Szt. Mihály utca egyik kávézójában pihentünk meg és frissítettük fel magunkat. A kávézókban az emberek nem egymással szemben ülnek, hanem mindenki az utca felé néz. Mi is így tettünk. Valószínű, hogy az utcán érdekesebb dolgok történnek, mint amit mesélnek egymásnak az emberek. A franciák nem botránkoznak meg semmin, sehol, mindenki éli a maga életét, csak magával van elfoglalva. Amikor a metrón egy egész zenekart utánzó ember hangulatos műsort adott, fel sem néztek az utasok.

***

dorsay_muzeum_elott.jpg

Musée d'Orsay előtt lévő szobrok, és a békésen üldögélő franciák...

***

petit_palast1030745.jpg

Musée du Petit Palais. Párizs Szépművészeti Múzeuma, az 1900-as világkiállításra építették. Ilyen csodás bejáratot is ritkán lehet látni. Egy impresszionista kiállítást néztünk meg a palotában, utána megpihentünk a szépen gondozott belső udvarban.

***

invalidusok_kupolap1030720.jpg

Invalidusok temploma

Az invalidus szó rokkant, szolgálatra képtelen katonát jelent. Az impozáns épületcsoport csúcsa ez az aranykupolás barokk temlom, az Invalidusok Dómja. 1677 és 1735 között, Hardouin-Mansart tervei szerint épült.

napoleon_szarkofagja_1.jpg

Napóleon szarkofágja

A világ első számú hadvezérének Napóleonnak a hamvait 1840-ben hazaszállították Szent Ilona szigetéről. Egy kedvenc forrása mellett volt eltemetve. Az Invalidusok Dómjában van a finn porfírból(vörös színű kristályos kőzet) készült szarkofág, benne még 5 (vas, mahagóni, ólom, ébenfa és tölgy) koporsó. Akik föntről nézik a szarkofágot, csak főhajtással tehetik, akik lentről, azok pedig felnéznek rá.

diadalivp1030675.jpg

Diadalív

A Diadalív a Charles de Gaulle téren található, Napóleon és a francia hadsereg dicsőségét hirdeti. Az 50 m magas, 45 m hosszú, 22 m széles Diadalívet, Napóleon álmát, JEAN FRANCOIS CHALGRIN építész tervezte, a római diadalív mintájára. Itt kezdődik a világ egyik legszebb sugárútja a Champes Elysées, innen indul a katonaság felvonulása a franciák nemzeti ünnepén. A tetején a csipkeszerű képződmény emberek sokasága.

***

concorde_ter_es_en.jpg

Concorde-tér (Place de la Concorde) Egykoron a forradalmi vérfürdők tere volt, 1200 embert végeztek itt ki guillotine-nal. A kivégzettek között van: XVI. Lajos, Roberpierre, Marie Antoinette. A Concord téren van a 3300 éves obeliszk, ami Luxorból származik. Sem Rómában, sem itt nem nyerte el a tetszésemet, olyan, mint egy túl magasra emelt sírkő.

***

szt._mihaly_kut_parizs.jpg

Szt. Mihály kút

***

sainte_chapelle.jpg

Sainte Chapelle

A Szent Kápolnát, amely a francia gótika csúcsa, Szt. Lajos(1214-70) az egyetlen szentté avatott francia uralkodó építtette. Építész: Pierre de Montreuil. IX. Lajos  a konstantinápolyi császártól megvásárolta Krisztus töviskoronáját, további ereklyéket is felkutatva és megszerezve méltó helyen akarta elhelyezni, ezért építtette a kápolnát. (Ma az ereklyék a Notre-Dame kincstárában vannak.) Két egymás fölé helyezett kápolnát ritkán lát az ember, a felső a királyi családé, a lenti a szolgáké volt. 

***

sainte_chapelle_3.jpg

Sainte Chapelle

Párizs legrégebbi üvegablakait itt láthatjuk, az ó- és újtestamentum több, mint ezer jelenetét ábrázolják. A második világháborúban valamennyi ablakot kiemelték a helyéről és biztos helyen őrizték, így maradtak épen.

***

sainte_chapelle_en.jpg

Sainte-Chapelle kápolna lélegzetelállítóan szép része. (alsó kápolna)

***

 

szt._lajos_templom.jpg

Szt. Lajos templom

***

eiffel_a_szajnarol.jpg

Eiffel torony a Szajnáról fotózva..(Tour Eiffel)

Gustav Eiffel cége készítette az 1889-es világkiállításra. Ez a cég tervezte a Bp.-i Nyugati Pályaudvart. Nougier és  Koechin agyában született meg a torony terve. Először Barcelonának ajánlották fel, de nem kellett. Magassága az antennával 325 m, jó időben 70 km-re is ellátni; ködben, mint mi is voltunk, semmit sem láttunk a tetejéről. Az első emelet 54 m,  a második 115 m,  a harmadik 274 m magasan van, 1700 körül van a felvezető lépcsők száma. Az Eiffel torony becenevei: Öreg hölgy, lámpaoszlop, vasárbóc, csontváz, piramis...Mindenesetre 120 év alatt több mint 200 millió látogatója volt. 

***

A Sorbonne épülete

sorbonnedsc_0132.jpg

1253-ban Robert de Sorbon a Szt. Lajos templom káplánja megalapította a Sorbonne-t, 16 teológus hallgatóval.                   

*** 

sorbonne134.jpg

A Sorbonne kápolnája nemcsak Richeliau bíboros fehér márvány sírját őrzi, hanem gyakran kiállításoknak is otthont ad.

***

sacre_coeur_b.jpg

Sacre Coeur

Párizs legismertebb szimbólumainak egyike, újromán-bizánci stílusban épült, a város legmagasabb pontján áll. 83 m magas a kupolája, 85 m széles. Építése 46 évig tartott, 1919-ben fejezték be, Jézus Szívének szentelték fel. Építészei: PAUL ABADIE, LUCIEN MAGNE. A főbejáratot Jeanne d'Arc és Szt. Lajos szobra díszíti, a bronzajtón van egy Utolsó vacsora dombormű, amiről készítettem fotót, de halovány lett.mozaik_sacre_coeur.jpg

 

Luc Olivier Merson Krisztus-mozaikja  van a főoltár fölött, 475 m2, a világ legnagyobb mozaik alkotása. Ezért a fotóért még a szokásosnál is jobban letoltak, de szerencsére nem töröltette ki velem a színesbőrű, szigorú teremőr.

***

iii._sandor_hid.jpg

III. Sándor híd, Párizs legszebb hídja, az 1900-as világkiállításra épült.

***

iii._sandor_hidp1030742.jpg

III. Sándor híd egyik szobra

***

igazs._palota.jpg

A Conciergerie és Igazságügyi palota épületegyüttese

***

igazs.pal._ora..jpg

 Óra a Palais de Justice (Igazságügyi Palota) tornyán. A szögletes óratorony még Szép Fülöp idején épült, a XIV. századtól van óra rajta.

moulin_rouge_2.jpg

A Moulin Rouge egy régi malom helyén épült mulató, még mindig teltházzal megy. A Doriss Görlök ugyanúgy lendítgetik a lábukat a fejük fölé, mint 100 évvel ezelőtt. Nyitásnál a kánkán volt a világszám, aztán operettdarabokat játszottak, majd cirkuszi mutatványok csalogatták a közel 200 Eurót fizető vendégeket. Az első sztriptíz 1893-ban volt, azóta már vadabbul csinálják a férfinépség örömére..

***luxembourg_kertdsc_0005.jpg

Luxembourg kert és a Palota

 Egyike a legnagyobb parkoknak Párizsban. (23 hektár) Az épület ma a szenátus székhelye. IV. Henrik halála után (ő mondta Párizs megér egy misét) Medici Mária vásárolta meg, és 1625-ben beköltözött az épületbe. Konfliktusai miatt csak 5 évet tölt a palotában. A belső díszítéseken még Rubens is dolgozott. A kertben sétálva találkoztunk a francia királynőket ábrázoló szobrokkal.

 

Párizsról : Ady: "szép ámulások szent városa"

 Victor Hugo: "Párizs a Kozmosz szinonímája"
.
 
 
 Radnóti: "Szívemben szól ma még"
.
 
 
Ady: " mert az én Párizsom a legemberibb minden városok között. Hamis kacajú, álcás, gonosz, bús város. Csak éppen mámorosabb és cifrább a többinél."
.
 
Victor Hugo: " Szeretni, akarni, elszenvedni kell ezt a léha, könnyű, daloló, táncoló, kendőzött, virágos, félelmetes várost "
.
 
 
Én: Nem gondoltam, hogy ennyire elvarázsol Párizs... Érdekesek az épületei, múzeumai, hídjai. Megbabonáztak a Louvre kincsei...Kassák gyalogosan ment Párizsba, mi repülővel...Az idő ellenünk dolgozott, de a szépségek nagy részét láttuk, és élveztük...
 
setahajo_a_szajnan...jpg
 
Sétahajózás a Szajnán
.
 
naplemente.jpg
.
 
 Naplemente a Szajna hullámairól fotózva, mozgó sétahajóról...
***
 
Versailles
 
 
versailles82.jpg
 
 
***
 
versailles_10.jpg
 
 
 
***versailles_belso.jpg
.
Palota belső
.
 
versailles_kert_1.jpg
 
Szépen gondozott kert
 
 
versailles_csoport.jpg
 
Tükörterem
73 m hosszú,10,5 méter széles, 17 m magas a HARDOUIN-MANSARD terve és Le Brun freskói által díszített terem.
 
.versailles_kert_2.jpg
.
versailles_szobor_1.jpg
 
 
Vége
 
 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 52
Tegnapi: 211
Heti: 509
Havi: 3 988
Össz.: 2 545 915

Látogatottság növelés
Oldal: Párizs dióhéjban 2012
Dr. Estók Bertalanné Olivia honlapja - © 2008 - 2024 - esolivia.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »