Dr. Estók Bertalanné Olivia honlapja

Élményeim...

Líceum kápolna

liceum_kap.jpg

                                       Líceum kápolna belső

li_kap_olt.jpg

Líceum kápona oltár

Az oltár szürke, sötétszürke, barnaeres márványból készült, Mózer József egri szobrász irányításával és közreműködésével. A márványtabernákulumot Giovanni Adami faragta ki zöld színű márványból. A tabernákulumajtón Ábrahám áldozatának jelenete látható. Az oltáron lévő két fából faragott és bearanyozott kerub Mózer József műve. A gyertyatartók hársfából készültek.

li_fooltarkep.jpg

Líceum kápolna oltárkép

A márványkeretes oltárkép a térdelő Szent Istvánt ábrázolja, amint felajánlja országunkat Máriának. Mellette Szent Imre herceg, előtérben a magyar címert tartó angyalkák láthatók. Az oltárképet Hessz János Mihály egri származású bécsi festő készítette.

 

li_me_fr.jpg

Mennyezet freskó

A mennyezetfreskót Franz Anton Maulbertsch festette 1793-ban, Eszterházy Károly püspök megrendelésére. A mennyországot ábrázoló égbolton szentek sokasága lebeg. Két nagy csoportot alkotnak, a találkozóponton Szűz Mária alakja látható. Szent János evangelistát (egyházmegye védőszentje) az egyik csoport közepén viszik az angyalok a mennybe. A másik csoportban egyházatyák, vértanúk láthatók. A magyar szentek az oltár fölött gyönyörködtetnek bennünket. Maulbertsch ezt írta a freskóról: "A mű ritka és mennyei látványt fog nyújtani" Igaza lett.

 li_me_fr_reszlet1.jpg

Líceum kápolna, magyar szentek: Szt. István és Szt. Imre (kezében liliommal, a szüzesség, tisztaság, ártatlanság jelképével.)

li_szt.janos_ev..jpgelképével.)

                      Szt. János evangélista (attribútuma a sas)

li_org_me_fr.jpg

Orgona

A kápolnába Árvay József (1765-1831) készített orgonát 1790 körül, melynek gyönyörű orgonaháza ma is itt látható. Az orgonát 1884-ben Burgfeld Ferenc (1830-1916) átépítette. A ma is működő hangszert a salzburgi Rieger Orgonagyár Budapesti Leányvállalata készítette 1938-ban. Ezt az orgonát az államosítás elől menekítve, 1950-ben Erdősi József (1906-1981) lebontotta és a novaji római katolikus templomban 1951-ben felépítette. Az orgonát 2006-ban Ferenc József tanár,(1941-) az egri főegyházmegye orgonaszakértője lebontotta, felújította és visszaépítette az eredeti helyére, a Líceum kápolnájába.

li_orgona.jpg

Az orgona két manuálos, pedálos, 7 változatú, 10 sípsoros, pneumatikus, kúpszelepes rendszerű hangszer. A hangzó sípok száma: 552 darab.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 82
Tegnapi: 211
Heti: 539
Havi: 4 018
Össz.: 2 545 945

Látogatottság növelés
Oldal: Líceum kápolna
Dr. Estók Bertalanné Olivia honlapja - © 2008 - 2024 - esolivia.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »