Dr. Estók Bertalanné Olivia honlapja

Élményeim...

Dr. Estók Bertalanné Kiss Olivia honlapja

A CSÍKSOMLYÓI KEGYTEMPLOM

Teljesült a vágyam, ezen a nyáron is eljutottunk Csíksomlyóra, a híres kegytemplomba. Örömünket megsokszorozta az, hogy fiammal és családjával együtt imádkozhattunk szeretteinkért és önmagunkért.

"RÓMA UTÁN A LEGSZENTEBB HELY CSÍKSOMLYÓ" -ezt mondják a gyimesi csángók. A kegytemplom kéttornyú, egyhajós és dongaboltozatos barokk stílusú meseszép templom. A kegytemplomot 1804-1876-ig épült Schmidt Konstantin marosvásárhelyi építész tervei szerint. 1876 aug. 20-án szentelte fel Fogarassy Mihály erdélyi püspök. A Csíksomlyói Kegytemplomot XII. Pius pápa basilica minor rangra emelte 1948-ban. 

csiksomlyoi_kegytemplom.jpg

A templom homlokzatán lévő Mária-szobrot Rottenbacher brassói mester készítette rézből, alatta latin nyelvű kronosztikon olvasható.

csiksomlyoi_kegytemplom_homlokzatan_a_kronosztikon..jpg

SPLENDOR AB ELISIS CELEBRI REDIT ARTE RVINIS AEDIBVS OH VIRGO GLORIA NOSTRA TVIS

ÓH SZENT SZŰZ, MI DICSŐSÉGÜNK, A SZÉTHÁNYT ROMOKBÓL JELES MŰVÉSZETTEL ÚJUL MEG SZENTÉLYED

Ha a pirosbetűs római számokat összeadjuk, az 1830-as évszám jön ki, a tornyok építésének befejezése.

A kegytemplom főoltárán látható a hársfából faragott kegyszobor, Szűz Mária a kisded Jézussal. A Mária szobor jobb oldalán Szent István, bal oldalán Szent László király szobrai állnak, (260 cm magasak) a tiroli Runggaldier József szobrászművész alkotásai

csiksomlyo_fooltar.jpg

A Mária szobor 1515 és 1520 között készülhetett, mesterének neve ismeretlen. A kegyoltár és mellékoltárok építőmestere a brassói festő- és szobrászművész Papp Miklós volt.

csiksomlyo_szuz_maria_sz..jpg

Akiknek segített a szobor, sok szép névvel illették: Segítő Szűz, Segítő Mária, Csodákkal jeleskedő Mária, Csodákkal teli Boldogasszony, Napba öltözött asszony...

csiksomlyo_szuz_maria_szobor.jpg

Az ismert kegyszobrok közül a világon a legnagyobb, 227 cm magas. Máriát és a Kisdedet aranyozott sugárkéve ragyogja körül, Mária fején hármaskorona, feje körül tizenkét csillagból álló koszorú, jobb kezében királynői jogar van, bal karján az áldást osztó Jézus. Jobb lába Nestorius fején van, ő volt az, aki tagadta Mária istenanyai létét. (451-ben halt meg.)

csiksomlyo_szuz_maria.jpg

Csíksomlyó 1567 óta búcsújáró hely, amikor a gyergyóalfalusiak a Tolvajos-tetői ütközetben a Lónyugtató helyen legyőzték az unitáriusokat. A kőemlék szövege: "Emlékére azon győzelemnek, melyet 1567 Pünkösd szombatján ezen helyen nyert ifjabb János Zsigmond király hada ellen az maga szent Hitét védelmező székely nép"

A pünkösdi körmenet minden évben Sarlós Boldogasszony napján van.

csiksomlyo_fooltar_2.jpg

A Csíksomlyói Madonna a középkori egyházművészet kiemelkedő alkotása, ábrázolása hasonlít a csíki madonnákéhoz.

csiksomlyo_szoszek.jpg

A szószéket 1835-ben készítette Papp Miklós. A szentlélek eljövetelét és a négy evangelistát láthatjuk az oldalán. Az ajtón Mózes bemutatja a kőtáblát, amelyen a tízparancsolat van, a fölső részen Szent Mihály arkangyal Isten ítéletét hirdeti ki.

csiksomlyo_utolso_vacsora.jpg

Utolsó vacsora c. festmény Papp Miklós alkotása

***

csiksomlyoi_kegytempl._apor_vilmos_ereklye.jpg

Apor Vilmos erklyéje, ingének egy darabja, amikor lelőtték. Pápai Lajos győri püspök adománya a Csíksomlyói Kegytemplomnak. (2012)

csiksomlyo_apor_vilmos_ereklyeje.jpg

***

A Kegytemplom orgonája a harmadik legnagyobb orgona az országban, leghíresebb versenyorgona:1931-ben épült, 3 játékasztala, 40 szólóváltozata és 2824 sípja van.

***Weblap látogatottság számláló:

Mai: 51
Tegnapi: 211
Heti: 508
Havi: 3 987
Össz.: 2 545 914

Látogatottság növelés
Oldal: Csíksomlyói Kegytemplom 2014
Dr. Estók Bertalanné Olivia honlapja - © 2008 - 2024 - esolivia.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »